wtorek, 29 listopada 2011

Chleba na wagę ? Świat oszalał

Jeszcze do niedawna, nikt nie słyszał o kupowaniu chleba na wagę. Dziś, można kupić 10 dekagramów chleba lub każdą inną ilość właśnie nie w bochenku, a na wagę. Tradycyjny chleb pszenno- żytni sprzedawany jest w bochenkach lub w formie foremek, w zależności w czym piecze piekarnia, ale ten chleb na wagę nie jest chlebem tradycyjnym. To chleb dietetyczny, ekologiczny, bez konserwantów, pieczony tylko z naturalnych składników, z mąki orkiszowej, która jest droga, z różnymi ziarnami. Jednym słowem na wagę sprzedaje się chleb drogi. I chyba dobrze, że klient ma możliwość wyboru pieczywa, każdy może kupić, co chce, prawdziwy zawrót głowy, czasami trudno się zdecydować co wybrać.
Na rynku piekarniczym istnieje duża konkurencja. Prócz rzemieślników, którzy  zawsze produkowali chleb, coraz częściej, pod ich oknami wyrastają ogromne mechaniczne piekarnie, z których chleb produkowany jest w trybie ciągłym, w dużych ilościach, według najnowocześniejszych technologii. Jest go dużo i dlatego jest znacznie tańszy, niż ten pieczony w tradycyjny sposób. Większość piekarń przemysłowych przystosowana jest to produkcji całej gamy wyrobów od chleba zaczynając, na ciastkach kończąc.
Pracochłonność w tych piekarniach uzależniona jest od ich wyposażenia w maszyny piekarnicze i urządzenia do produkcji pieczywa. Większość wyposażona jest w całe linie technologiczne, sterowane komputerowo. Praca piekarza ogranicza się do przyciskania odpowiednich guzików, oraz składania pieczywa do pojemników oraz jego transportu z piekarni do klienta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz